home
header foto's

Prioriteit 1:

Innovatiekracht, kenniseconomie en ondernemerschap

 

MainMep

MEP is een programma van het Oost-Nederlandse samenwerkingsplatform Manufacturing and Innovation Network (MAIN). In MEP-bedrijvenclusters wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten en markten. Voorbeelden zijn een volautomatische vleeswarensnijmachine, een automatische eindassemblagelijn voor koelunit-interieurs en een zeer nauwkeurig meetsysteem voor grote objecten.

  

Begunstigde : Stichting Projecten Innovatie Maakindustrie

Datum gecommitteerd: 7 januari 2009

Totale publieke financiering: € 6.469.966

Toegekende EFRO subsidie binnen het totaal: € 5.102.085

Looptijd : 1 januari 2008 t/m 30 juni 2011

  

IPC

In de Hengelose nieuwbouw van het ROC van Twente vormen opleidingspartijen en kenniscentra als het ROC, Kenteq en STODT – ondersteund door Saxion Hogescholen – het IPC, dat als hét centrum voor technische opleidingen in de metaal en elektro gaat fungeren, voor studenten én werkenden. Daarnaast wil het IPC regionaal industriebeleid ontwikkelen, ervaringen over nieuwe technologieën uitwisselen en innovatieprojecten stimuleren.

 

Begunstigde : Stichting STODT

Datum gecommitteerd: 19 januari 2009

Totale publieke financiering: € 2.221.345

Toegekende EFRO subsidie binnen het totaal : € 1.821.345

Looptijd : 1 juni 2008 t/m 31 december 2010

  

Apothekers van de toekomst

De samenwerkende partners KLS Nederland en Apotheek Zorgvuldig uit Zwolle voeren samen het project ‘Apothekers van de Toekomst’ uit, gericht op stroomlijning van de medicijnendistributie. KLS ontwikkelt volledig geautomatiseerde logistieke systemen voor medicijnendistributie in nauwe samenwerking met producenten, groothandels, apothekers en patiëntenplatforms. KLS heeft daarvoor het concept van ‘De Apotheek van de Toekomst’, dat bestaat uit een systeem met modules voor onder meer automatische opslag en uitgifte van medicijnen.

  

Begunstigde : KLS Nederland BV en Apopack BV

Datum gecommitteerd: 19 januari 2009

Totale publieke financiering: € 858.845

Toegekende EFRO subsidie binnen het totaal: € 772.961

Looptijd : 1 september 2007 t/m 31 december 2009  

 

WPM: Werkingsprincipe van de droge sortering

De papier en karton producerende industrie maakt veel gebruik van oud papier als grondstof. De kern van WPM is om in de papierketen beter gebruik te maken van de afzonderlijke papiervezelkwaliteiten in het ingezamelde oud papier. Het initiatief richt zich als eerste op het realiseren van de droge sortering.

 

Begunstigde : VAR BV, Big River Innovation en WPM DevCo

Datum gecommitteerd: 5 januari 2009

Totale publieke financiering: € 405.970

Toegekende EFRO subsidie binnen het totaal : € 405.970

Looptijd : 1 januari 2008 t/m 1 juni 2009

 

GELDerland voor Innovaties

GELDerland voor Innovaties is het antwoord op de gesignaleerde behoefte aan kredietfaciliteiten voor risicovolle innovatieprojecten. Zij wil een aanvulling zijn op rijksfinancieringsfaciliteiten en maakt koppelingen, waar nodig en/of mogelijk.

 

Begunstigde : Participatiemaatschappij Oost-Nederland

Datum gecommitteerd: 8 januari 2009

Totale publieke financiering: € 4.196.575

Toegekende EFRO subsidie binnen het totaal : € 2.098.275

Looptijd : 1 oktober 2008 t/m 31 december 2013

 

Veluws Centrum voor Technologie

Het Veluws Centrum voor Technologie(VCT) heeft als doelstelling de maakbedrijven op de Veluwe te ondersteunen in heun bewustwording van-, en de weg naar innovatie. In te zetten middelen zijn onder andere een innovatiemakelaar, projectontwikkeling en het inzetten van diverse PR- en communicatiemiddelen. VCT richt zich met name op de sectoren energie, 'cradle to cradle' recycling, Bio Based Economy en de zorgsector.

 

Begunstigde : Stichting Veluws Centrum voor Technologie

Datum gecommitteerd: 7 januari 2009 

Totale publieke financiering: € 682.188

Toegekende EFRO subsidie binnen het totaal : € 367.188

Looptijd : 1 januari 2009 t/m 31 december 2010

 

Health Valley

 Health Valley is één van de pijlers van ‘Triangle’Oost-Nederland, het gezamenlijke innovatiebeleid van de provincies Gelderland en Overijssel. Dit samenwerkingsverband koppelt kansen en kennis in de biomedische- en zorgsector. Health Valley is een netwerkorganisatie gebouwd rond de Radboud Universiteit van Nijmegen, waarbij innovatie in de gezondheid centraal staat. De uitvoering van de projecten van Health Valley is in handen van de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) en Syntens. Health Valley is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie, Provincie Gelderland, UMC St Radboud, en de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Health Valley kan rekenen op een bijdrage van 1,7 miljoen euro in het kader van GO.

 

Begunstigde: Stichting Health Valley

Datum gecommitteerd: 5 september 2008 

Totale publieke financiering: € 3.577.904

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 1.675.306

Looptijd: 1 mei 2008 t/m 30 april 2012

  

Food Valley

Food Valley is een netwerkorganisatie gebouwd rond de Universiteit van Wageningen, waarbij innovatie in de voedingsketen centraal staat. Food Valley is opgericht ter ondersteuning en stimulering van de wisselwerking tussen wetenschappelijk onderzoek en innovatief ondernemerschap in de sector voedsel en technologie in Oost-Nederland. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare kennisinfrastructuur wil Food Valley een bijdrage leveren aan het verder versterken van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. In dit samenspel tussen bedrijfsleven, kennisleveranciers en overheden zijn vele partijen betrokken. De Stichting Food Valley speelt hierin een verbindende rol. Food Valley krijgt 2,3 mijlen euro.

 

Begunstigde: Stichting Food Valley

Datum gecommitteerd: 5 september 2008 

Totale publieke financiering: € 4.132.229

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 2.230.045

Looptijd: 1 augustus 2008 t/m 31 juli 2012

 

ACT

Achterhoeks Centrum voor Technologie

Bij ACT gaat het om de ontwikkeling van producten vanuit een meer technische invalshoek. Het ACT ondersteunt de Achterhoekse maakindustrie (productie) bij alle soorten vragen op technologisch en bedrijfskundig gebied. Dit doet het ACT door een actieve uitwisseling te stimuleren van kennis van kennisinstituten zoals TNO en de Hogeschool Arnhem Nijmegen met kennis van het bedrijfsleven door bijvoorbeeld de inzet van studenten in projecten en de inzet van lectoren. Het ACT is van en voor ondernemers en richt zich op experimenten zoals open innovatie. Bij open innovatie zoeken ondernemers samen met hun klanten, toeleveranciers of andere stakeholders naar verbeteringen. Het ACT ontvangt een bijdrage van 300.000 euro.

 

Begunstigde: Stichting Achterhoeks Centrum voor Technologie

Totale publieke financiering: € 595.350

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 294.675

Looptijd: 1 april 2008 t/m 1 juli 2010

 


ISETI

Internationaal Security Experimentation & Transformation Institute

In de komende jaren is sprake van een toenemende behoefte aan kennis bij (semi-)overheden om veiligheidsproblemen in de openbare ruimte het hoofd te kunnen bieden. Daarom is in Twente ISETI, het Internationaal Security Experimentation & Transformation Institute opgericht. De missie van ISETI is om binnen 5 jaar in Europa ‘de’ toonaangevende organisatie te zijn voor het interdisciplinair ontwikkelen van oplossingen voor veilgheidsproblemen in de openbare ruimte. ISETI ontvangt een bijdrage van 3 miljoen euro.

 

Begunstigde: Stichting ISETI

Datum gecommitteerd: 17 oktober 2008

Totale publieke financiering: € 5.971.451

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 2.985.725

Looptijd: 1 januari 2007 t/m 31 december 2010
 
 

 

Innovatiefonds Oost-Nederland

Het innovatiefonds geeft ondernemers de mogelijkheid om samen met Oost NV, de kennisinstellingen en intermediairs, financiële knelpunten op te lossen. Zodat de ondernemers ruimte hebben om product- en marktgericht te innoveren. Zonder een investering vanuit dit fonds, zouden zij geen of met aanzienlijke vertraging groei kunnen realiseren. Verder is uit vorige gevoerde fondsen gebleken dat een investering uit het innovatiefonds andere investeerders over de streep kan trekken om mee te investeren uit het oogpunt van risicospreiding. Het fonds mobiliseert private investeerders om daarmee de beschikbare financiële middelen voor deze doelgroep te verruimen.

 

Begunstigde: Participatiemaatschappij Oost-Nederland

Datum gecommitteerd: 25 maart 2009

Totale publieke financiering: € 13.636.364
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 6.136.364
Looptijd: 1 juli 2008 t/m 30 juni 2015

  

 

EMT Innovatiemotor

 De doelstelling van EMT Innovatiemotor is het realiseren van kennisintensieve en innovatieve bedrijven en projecten in de sectoren energie en milieutechnologie, het ondersteunen van bestaande bedrijven bij het oplossen van problemen die een verdere groei in de weg staan, het tot stand brengen van matches tussen bestaande (en nieuwe) bedrijven en het organiseren van workshops, symposia en andere bijeenkomsten voor het EMT sector.


Begunstigde: Stichting kiEMT

Datum gecommitteerd: 10 juli  2007

Totale publieke financiering: € 1.975.000
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 1.120.000
Looptijd: 1 september 2008 t/m 31 maart 2013


Internationale Innovatie MKB Oost Nederland

 

Het verhogen van het innovatief vermogen en het rendement uit internationale activiteiten bij MKB-bedrijven in Oost-Nederland door het bijeenbrengen van kennis, contacten, ervaringen en vaardigheden als voorbereiding op internationale handelscontacten, opvolging van handelscontacten en uitvoering hiervan naar contracten.


Begunstigde: Saxion Hogeschool
Totale publieke financiering: € 777.184
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 444.526
Looptijd: 1 maart 2009 t/m 1 maart 2012

 

 

N-GAP

Met dit project wordt een nieuw generiek productieplatform ontwikkeld waarmee een grote varieteit aan geavanceerde cq. complex samengestelde producten, op hoge snelheid en met hoge capaciteit geproduceerd kan worden.

 

Begunstigde: Integrated Mechanization Solutions BV, Masévon BV, Tumakon BV, Proftech BV
Totale publieke financiering: € 2.090.024
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 1.045.012
Looptijd: 1 juni 2008 t/m 30 november 2010

 


Safe Tyres and Save Energy (STSE)

Ontwikkelen van innovatieve banden voor meer efficiëntie in mobiliteit. De ontwikkeling zal resulteren in een lagere rolweerstand, wat zich vertaald in een lager energieverbruik.Oprichten van een kenniscluster bandentechnologie in de regio Oost. Data, kennis en ervaring met materialen en meetmethoden worden algemeen beschikbaar voor de rubberindustrie. Deze kennis vormt de basis voor de cluster rubber- en bandentechnologie.


Begunstigde: Vredestein Banden BV, ERT BV, Universteit Twente
Totale publieke financiering: € 1.468.016
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 1.209.234
Looptijd: 1 januari 2009 t/m 1 juli 2013

 

Lusaro, innovatie in aanhangers

Onderzoek en ontwikkeling, tot en met een functioneel prototype, voor een 3 wielige aanhanger (caravan & boottrailer). Dit heeft als doel verhoogde veiligheid en gebruikersgemak.


Begunstigde: Hogeschool Arnhem/Nijmegen, Kip Nederland, TDS Trailerbouw, Trios BV, WEGA Machinefabriek BV, LUSARO
Totale publieke financiering: € 304.968
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 152.484
Looptijd: 1 oktober 2008 t/m 30 april 2010

 
X750; Nieuwe generatie geavanceerde testapparatuur

De hoofddoelstelling van het project is het doen van onderzoek naar en het ontwikkelen van een innovatief apparaat waarmee geintegreerde micro-elektronische circuits (chips) tijdens het productieproces op hun correcte werking kunnen worden getest. Tweede doelstelling is het realiseren van de eerste doelstelling in een strategisch partnerverband tussen Salland Engineering, Salland Electronics, Hogeschool Windesheim en de toeleveranciers Applicos en Elect.


Begunstigde: Salland Engineering, Salland Electronics BV, Vereniging VU Windesheim
Totale publieke financiering: € 1.194.864
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 1.063.211
Looptijd: 1 januari 2008 t/m 1 april 2010

  


IPC Hart van Zuid Exploitatie

Dit project is een "innovatiecluster" voor de synergie van kennispartners en stimulering naar bedrijven (mkb), dat past binnen de huidige staatsteunkaders. Het project heeft een initieel investeringsdeel (gebouw, hightech center Hengelo O) waarover in december 2008 is beslist, en een exploitatiedeel, dat nu voorligt. Hierbij gaat het over de kennisopbouw en exploitatieondersteuning van het innovatiecluster Hart van Zuid (Hengelo O).


Begunstigde: Stichting STODT

Datum gecommitteerd: 16 juli 2009

Totale publieke financiering: € 2.765.836
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 1.382.918
Looptijd: 1 juni 2008 t/m 31 december 2010

 


Nirion

Het project Nirion is de ontwikkeling van een nieuw meetinstrument, een soort minilaboratorium met wegwerpchip waarmee de nierpatiënt  zelf, gemakkelijk en snel waarden in zijn bloed en urine kan meten. Met slechts één druppel bloed kan hij het calcium-, kalium-, fosfaat en cretinine in het bloed meten. ook het natriumgehalte in de urine is meetbaar.

 

Begunstigde: Medimate, spin-off bedrijf van de Universiteit Twente

Totale publieke financiering: € 1.826.214
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 913.107
Looptijd: 1 januari 2009 tot 30 juni 2009

 

Ultragas

Het project richt zich op het onderzoek naar- en ontwikkeling van zeer nauwkeurige sensoren voor sporengassen. Deze sensoren worden toegepast in de kassenteelt, opslag van gewassen en vruchten en in de medische diagnostiek. Drie toepassingsgebieden dus.

Drie universiteiten en twee plantveredelingsinstituten en twee mkb bedrijven werken hierin samen. Het Nijmeegse bedrijf Sensor Sense is initiator, en Radboud/UMC trekt het samenwerkingsproject.

 

Begunstigde: Radboud/UMC

Totale publieke financiering: € 2.674.450
Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: € 1.596.400
Looptijd: 1 juli 2009 tot 1 juli 2014

 

Bedrijfsgerichte Innovatieregeling

'Overijssel Innoveert'

Een bedrijfsgerichte regeling voor de versterking van de innovatiekracht en concurrentiepositie van het bedrijfsleven in Overijssel. De provincie wil op basis van goede ervaringen in het verleden een nieuwe bedrijfsgerichte subsidieregeling opzetten om bedrijven een financiële impuls te geven wanneer zij in innovatie investeren.

Deze regeling vult een ‘gat’ in het huidige aanbod voor subsidie binnen het Europese stimuleringsprogramma GO, door ook subsidie te kunnen verlenen aan innovatieve projecten van minder dan 250.000 euro.

De regeling is gericht op ondernemers in de Voeding, Gezondheid en Technologie en de overige maakindustrie in Overijssel. Bedrijven in de zakelijke dienstverlening, detailhandel, toerisme en horeca.

 

Eindbegunstigde: Provincie Overijssel

Totaal publieke financiering: € 8.255.000

Toegekende  EFRO-subsidie binnen het totaal: € 3.500.000

Looptijd: 1 februari 2010 tot 31 december 2014

 

Ontwikkeling vluchtige metabolietentest voor koemelk

Het doel van het project is het ontwikkelen van een nieuwe- veel sneller werkende- methode om aanwezigheid van bacteriën in koemelk op te sporen. De huidige opsporingstechnieken voor bacteriën in koemelk zijn traag. De te ontwikkelen methode maakt gebruik van een gaschromatograaf met data-analyse. Hierdoor kan het opsporen van bacteriën sneller, nauwkeuriger en wellicht goedkoper. Ondernemeingen in de zuivelindustrie en melkveebedrijven vertrouwen voor hun productkwaliteit en diergezondheid op opsporingsmethoden. Deze nieuwe snellere, accuratere en goedkopere methode kan voor deze bedrijven van groete economische betekenis zijn.

 

Eindbegunstigde: Gezondheidsdienst voor Dieren

Totaal publieke financiering:       € 315.100

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   315.100

Looptijd: 1 januari 2010 tot 30 juni 2012

 

SCOOP

 In dit project ontwikkelen drie organisaties uit de regio Zwolle, BMA Ergonomics BV, Salland Electronics BV en Christelijke Hogeschool Windesheim, een SmartChair. Dit is een onderdeel van de uitwerking van het SmartOffice concept. De SmartOffice is het kantoor van de toekomst, waarin de toepassing van een hoge mate van automatisering de werkprocessen faciliteert en de efficiëntie verhoogt. Onderlinge communicatie van alle kantoorvoorzieningen en de rol van de werkende mens staan hierin centraal. In het concept van de SmartOffice vormt de SmartChair de verbinding tussen mens en kantooromgeving. Het is expliciet de bedoeling dat de SmartChair bijdraagt aan een hogere arbeidsproductiviteit en lagere arbeidsuitval, als gevolg van het verminderen en/of voorkomen van bureeauwerk - gerelateerde aandoeningen. 

 

Eindbegunstigde: BMA Ergonomics BV

Totaal publieke financiering:       € 543.258

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   543.257

Looptijd: 1 januari 2009 tot 31 december 2011

 

GO Kinderbakfiets

Het project betreft het ontwikkelen en in prodructie brengen van een kinderbakfiets met plaats voor acht kinderen. Deze bakfiets levert een bijdrage aan oplossingen voor problemen met het vervoer van kinderen (speciaal voor de buitenschoolse opvang). Onder leiding van het Expertisecentrum Maatschappij en Werk voert een samenwerkingsverband van vier MKB bedrijven dit project uit.

 

Eindbegunstigde: Expertisecentrum Maatschappij en Werk

Totaal publieke financiering:       € 115.000

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   115.100

Looptijd: 1 december 2009 tot 31 december 2010

 

Implementatieplan TPRC

 Het materiaalonderzoek richt zich op het ontwikkelen van lichtere en duurzame thermoplastische producten. Daarnaast richt het onderzoek zich op nieuwe productie- en assemblageprocessen die kostenefficiënter zijn en milieuvoordelen opleveren. Een belangrijke drijfveer van het centrum is het toenemende gebruik van thermoplastische materialen in de luchtvaartindustrie: klanten stellen hogere eisen aan producten die lichter, kostenefficiënt en duurzaam zijn. Om hier aan te kunnen voldoen, is de luchtvaartindustrie net als andere branches voortdurend op zoek naar innovaties die de ontwikkeling van de technologie voorthermoplastische composieten versnellen, en die de snelle introductie in de productielijnen mogelijk maken.  

 

Eindbegunstigde: Stichting TPRC

Totaal publieke financiering:       € 2.611.273

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   1.442.727

Looptijd: 1 januari 2010 tot 31 december 2014

 

RCT de Vallei projectplan 2009-2010


Het projectplan beschrijft hoe het RCT het innovatiebewustzijn van ondernemers stimuleert en innovatie stimuleert. Door het organiseren van bijeenkomsten, projectontwikkeling en PR en Communicatie.

  

Eindbegunstigde: Stichting Regionaal Centrum voor technologie de Vallei

Datum gecommitteerd: 23 november 2009

Totaal publieke financiering:       € 701.118

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   701.118

Looptijd: 1 september 2009 tot 30 november 2011

 

TSP

RFID is een technologie die met radiogolven op afstand informatie kan lezen van labels. Tot nog toe wordt deze technologie gebruikt in labels van kleding om diefstal te voorkomen en bij voorraadbeheer. Samen met de Universiteit van Twente en twee Twentse spin-offbedrijven ontwikkelt het Gelderse NEDAP een nieuwe toepassing van de RFID techniek onder de noemer TSP. TSP staat voor Tracking, Tracing, Sensoring Platform.

Deze TSP techniek wordt gekenmerkt door een zeer laag energiegebruik van de labels en zeer exacte plaatsbepaling van de labels tot op een afstand van 100 meter. Bovendien hebben de labels een zodanige rekencapaciteit dat ze berekeningen kunnen maken en data opslaan. Hierdoor ontstaan volledige nieuwe toepassingen in onder andere de beveiliging, logistiek, landbouw en gezondheidszorg.

 

 

Eindbegunstigde: Nedap BV

Datum gecommitteerd: 30 november 2009

Totaal publieke financiering:       € 3.208.685

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   3.208.685

Looptijd: 1 juli 2009 tot 31 december 2013

 

RCT de Vallei projectplan 2009-2010


Het projectplan beschrijft hoe het RCT het innovatiebewustzijn van ondernemers stimuleert en innovatie stimuleert. Door het organiseren van bijeenkomsten, projectontwikkeling en PR en Communicatie.

 

 

Eindbegunstigde: Stichting Regionaal Centrum voor technologie de Vallei

Datum gecommitteerd: 23 november 2009

Totaal publieke financiering:       € 0

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   701.118

Looptijd: 1 september 2009 tot 30 november 2011

 

Triple Green Data Centers


Triple Green Data Center BV stelt zich ten doel een "groen" datacenter te ontwikkelen dat door haar groene karakter en modulaire opbouw een optimum vindt tussen energieverbruik en milieubelasting, dienstverlening naar haar gebruikers, integrale benutting en inzet van hard- en software, transparantie en zichtbaarheid in haar aanpak, regionale betrokkenheid, koppeling met kennisinstituten, financiele inspanningen en de energetische koppeling naar de directe omgeving.Hiermee wordt een dusdanige prestatie neergezet dat een werkend prototype van het "groenste datacenter van Europa" ontstaat.

 

Eindbegunstigde: Triple Green Data Centers BV

Datum gecommitteerd: 23 november 2009

Totaal publieke financiering:       € 4.000.000

Toegekende EFRO-subsidie binnen het totaal: €   4.000.000

Looptijd: 5 augustus 2009 tot 1 september 2014

 

TIVO


Traceerbaarheid en Identificatie van varkens in de Organische keten


Het TIVO-project ontwikkelt een technische en organisatorische infrastructuur voor het integraal verwerken en verzamelen van gegevens in een informatiesysteem. Met dit systeem kunnen ketenactoren hun eigen processen verbeteren, kosten beperken en garanties aan klanten met betrekking tot de herkomst van vlees. De infrastructuur bestaat uit de gezamenlijke inzet van electronische identificatie, DNA-profilering, een geintegreerd informatiesysteem en een ketenorganisatiemodel. In het project nemen vier partijen deel, die gezamenlijk het beoogde systeem realiseren: Wageningen Universiteit en Researchcentre, International Pig Genetics, NEDAP en De Groene Weg BV.