home
header foto's

'GO Gebundelde Innovatiekracht' is een gezamenlijk programma van de provincies Gelderland, Overijssel en de vijf in deze regio stedelijke netwerken. 'GO'is het Europese economische stimuleringsprogramma voor de periode 2007 - 2013 om Oost-Nederland verder te versterken als nationale innovatieregio.

Het versterken van de economische ontwikkelingen van Oost-Nederland zodat zij één van de toonaangevende Europese regio's is in innovatie. Deze hoofddoelstelling is vertaald naar drie inhoudelijke prioriteiten:

1) Versterken innovatiekracht, kenniseconomie en ondernemerschap
2) Versterken innovatieklimaat in de stedelijke netwerken
3) Versterken attractiviteit steden

 

De looptijd van GO is van 2007 tot 2013. Projecten moeten zijn uitgevoerd vóór 31 december 2015. Op deze datum moeten alle kosten gemaakt en betaald zijn.

Uw project draagt bij aan het realiseren van één van de drie prioriteiten in de regio Oost-Nederland. Om inaanmerking te komen voor subsidie moet het project:

  • aanwezige kennis bij bedrijven en kennisinstellingen in Oost-Nederland en daarbuiten economisch beter benutten;
  • kennisuitwisseling verbeteren en aanwezige kennis bij bedrijven en kennisinstellinegen in Oost-Nederland vergroten ;
  • het vestigingsklimaat verbeteren voor innovatieve bedrijvigheid. Centraal daarin staat verbetering van de bereikbaarheid en de transportinfrastructuur binnen en tussen de stedelijke netwerken in Oost-Nederland;
  • op duurzame wijze de aantrekkelijkheid vergroten van de werk- en leefomgeving en de milieukwaliteiten verhogen in de stedelijke netwerken in Oost-Nederland;
  • ondernemerschap in de wijk stimuleren;
  • onderwijs-arbeidsmarkt-integratie versterken;
  • wijkeconomie en binnenstedelijke werklocaties versterken;
  • de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de openbare ruimte vergroten.

Aanvragers van subsidie zijn private- en publiekrechtelijk erkende rechtspersonen en natuurlijke personen uitsluitend in het geval van een eenmanszaak, Vennootschappen Onder Firma of Commanditaire Vennootschap (geregistreerd bij de Kamer van Koophandel).

 

In het Toetsingskader worden de (bedrijfs-) sectoren benoemd die bij voorbaat uitgesloten zijn van directe steunverlening door de overheid als eindbegunstigde.

Daarnaast zijn uitgesloten:
• Infrastructuurprojecten voor zover het betrekking heeft op basisinfrastructuur.
• Aanleg van ICT basisinfrastructuur
• Woningverbetering/woningbouw
• Reguliere sportvoorzieningen
• Regulier onderwijs
• Gemeenschapshuizen
• Aanleg fietspaden, tenzij onderdeel toeristisch plan
• Voorzieningen in het kader van gezondheid en welzijn 

• Natuurontwikkeling, tenzij impuls vestigingsklimaat/toerisme
• Evenementen
• Haalbaarheidsstudies, tenzij zicht op concrete uitvoering

 

Om na te gaan of uw project c.q. projectidee aansluit op de doelstellingen van GO Gebundelde Innovatiekracht neemt u in eerste instantie - het liefst al in een vroeg stadium - contact op met één van de programmamanagers bij de provincie Gelderland en de provincie Overijssel. 

De programmamanagers kunnen u onder meer uitleggen wat de doelstellingen zijn van het programma, waar het project aan moet voldoen, welke Europese regels van toepassing zijn en hoe de aanvraagprocedure is. Bovendien kunnen zij u op de hoogte stellen van de actualiteiten in het programma, het provinciale beleid en in hoeverre dit van invloed is op uw projectaanvraag.

Bent u bezig met de voorbereiding van een aanvraag voor prioriteit 1 (Versterken innovatiekracht, kenniseconomie en ondernemerschap) dan kunt contact opnemen met de projectbegeleiders van Oost NV. Zij kunnen u begeleiden en ondersteunen bij het indienen van de aanvraag.
 

Projectidee of projectvoorstel?

Om te voorkomen dat u voor niets aan de slag gaat, kunt u een projectidee of projectvoorstel voorleggen aan de Management Autoriteit Oost-Nederland voor de provincie Gelderland of bij het Europaloket van de provincie Overijssel.

 

Een subsidieaanvraag indienen?

Een subsidieaanvraag bestaat uit een volledig ingevuld aanvraagformulier (te downloaden op deze site) en de daarbijbehorende bijlagen. Deze dient u in bij de Management Autoriteit Oost-Nederland.

 

  • Na indiening van uw subsidieaanvraag wordt getoetst of uw aanvraag ontvankelijk is. Daarvoor is het nodig dat aanvragen volledig zijn en dat alle informatie aanwezig is om de aanvraag te kunnen beoordelen. Aanvragen die daar niet aan voldoen, krijgen de mogelijkheid binnen 4 weken de ontbrekende informatie alsnog aan te leveren.
  • Aanvragen die ontvankelijk zijn, worden financieel (technisch) en inhoudelijk beoordeeld door de Management Autoriteit Oost-Nederland, danwel door het Europaloket. Na deze beoordeling gaan aanvragen met een pre-advies naar de betreffende stuurgroep.
  • Het oordeel van de stuurgroep wordt als advies meegenomen in de uiteindelijke besluitvorming door de colleges van Gedeputeerde Staten van Gelderland en Overijssel.
  • Na besluitvorming ontvangt u een subsidieverlening of een gemotiveerd besluit tot afwijzing.

De doorlooptijd van een subsidieaanvraag is afhankelijk van de aard, concreetheid en complexiteit van het project. Gemiddeld zal een aanvraag vier tot zes maanden in beslag nemen. Bij complexere projecten die bijvoorbeeld vanwege subsidietechnische redenen meer tijd vergen kan de procedure langer duren.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van diverse factoren. Uitgangspunt is dat GO als laatste subsidiënt het resterende tekort financiert. Projecten dienen altijd te beschikken over aantoonbare cofinanciering. De hoogte van de subsidie is mede afhankelijk van onder andere de organisatie, de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd en de omvang van het project. Het programma van GO hanteert een ondergrens van 50.000 euro EFRO-subsidie voor prioriteit 2 en 3 en 250.000 euro EFRO-subsidie voor prioriteit 1 rn richt zich daarmee op de wat grotere projecten met een duidelijke economische meerwaarde voor Oost-Nederland.

Naast de eigen financiële bijdrage van de aanvrager(s), eventuele investeringen en cofinanciering van derden, en de subsidiëring vanuit het EFRO-budget van de Europese Commissie, kunnen het Ministerie van Economische Zaken (alleen Prioriteit 1), de provincies en de vijf stedelijke netwerken eventueel voor cofinanciering worden ingezet. 

De programmamanagers bij de Management Autoriteit Oost-Nederland of het Europaloket kunnen u hierover verder informeren.
 

Bij de beoordeling wordt gekeken naar de mate waarin de projectaanvragers zelf een financiële bijdrage leveren aan het project. Daarnaast draagt de uiteindelijke begunstigde* onder meer verantwoordelijkheid voor de uitvoering, de betalingen, de verslaglegging en de (financiële en inhoudelijke) verantwoording naar de Europese Commissie. De voorwaarden zijn vastgelegd in het Toetsingskader.

* De begunstigde binnen GO is de partij die de formele aanvraag indient, ondertekent en als projectleider optreedt.
 

Europese subsidies hebben de naam lastig en ingewikkeld te zijn. In zekere zin is dit waar. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Onderwerpen die van belang zijn bij Europese subsidies zijn het zorgvuldig volgen van aanbestedingsregels, toetsen of er sprake is van (ongeoorloofde) staatssteun, het inrichten van een transparante projectadministratie en een adequate administratieve organisatie.

Wanneer de stuurgroep het project goedkeurt, wordt er door Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland of Overijssel in tweevoud een beschikking afgegeven. Een exemplaar dient u, de begunstigde, getekend te retourneren. Op basis van deze overeenkomst wordt een startvoorschot verstrekt van 10%. Vervolgens worden voorschotten uitgekeerd op basis van gerealiseerde uitgaven door de begunstigde. U dient dus alle kosten voor te financieren. 

Een aantal keer per jaar kunt u uw gerealiseerde uitgaven opgeven waarna een voorschot wordt uitgekeerd. Betaling van voorschotten gebeurd ongeveer twee maanden nadat de rapportage is verstrekt. Het systeem van voorschotten gaat door totdat 80% van de begroting is gerealiseerd. De laatste 20% wordt pas uitgekeerd nadat de eindafrekening van het project door de stuurgroep is goedgekeurd en Gedeputeerde Staten de eindbeschikking heeft afgegeven.
 

Ja, wanneer u een aanvraag heeft ingediend bij het programma en die is behandeld door de Stuurgroep of wanneer de eindafrekening van uw project is behandeld door de Stuurgroep ontvangt u een beschikking waarin het besluit van de Stuurgroep c.q. Gedeputeerde Staten Gelderland of Overijssel wordt medegedeeld. Tegen het besluit in de beschikking kunt u binnen zes weken schriftelijk bezwaar maken volgens de bezwaarprocedure van de Provincie Gelderland of Overijssel.

Een project wordt ontwikkeld op basis van reële inschattingen en aannames. Toch kan het voorkomen dat de realisatie dreigt af te wijken van de begroting. Via de voortgangsrapportages wordt dit gevolgd en gemonitord. Wijzigingen in de inhoud en de begroting van het project dient u altijd schriftelijk te melden bij de Management Autoriteit Oost-Nederland. U ontvangt dan vervolgens bericht of de wijziging akkoord is

De Europese verordeningen schrijven voor dat projectcontroles moeten worden uitgevoerd door het programmamanagement met het doel de rechtmatigheid van de subsidie te kunnen vaststellen. Verder moet u, de begunstigde , voor de eindafrekening altijd een eigen accountantsverklaring overleggen. 

Daarnaast kunnen er ook controles worden uitgevoerd door andere organisaties zoals het Ministerie van Financiën en de Europese Commissie zelf. Controles worden altijd aangekondigd en in overleg met u verricht.
 

Ja, de Europese Commissie hecht er veel waarde aan dat u naar de Europese burger uitdraagt dat uw project met financiële steun van de Europese Commissie wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de omvang en de aard van het project gelden er specifieke regels voor de communicatie, zoals het vermelden van het Europese logo bij alle communicatie-uitingen. Zie wet- en regelgeving communicatie op de downloadpagina


Als u geïnteresseerd bent in het programma en/of het indienen van een subsidieaanvraag, dan kunt u onder ‘downloads’ de relevante documentatie downloaden. In deze documenten vindt u de volledige informatie over GO Gebundelde Innovatiekracht. 

Voor overige vragen neemt u contact op met de Management Autoriteit  Oost-Nederland of het Europloket.



tekstgrootte
A-  A+